Zo maak je je sollicitatiebrief kort en bondig

Als je ambtelijk en pompeus taalgebruik uit je sollicitatiebrief hebt vervangen, kun je je sollicitatiebrief waarschijnlijk een stuk concreter, korter en bondiger maken door op de onderstaande punten te letten.

  • bijvoeglijke naamwaarden
  • tangen
  • tangetjes
  • cv-details
  • vaktermen
  • verkleinwoorden
  • germanismen
  • te veel hulpwerkwoorden
  • woorden samentrekken

Bijvoeglijke naamwoorden

Wees spaarzaam met bijvoeglijke naamwoorden. Als je er teveel gebruikt, maak je je sollicitatiebrief vager, minder actief en minder overtuigend.

“Tijdens deze enerverende baan wist ik dit moeizame project op geweldige wijze tot een uitstekend einde te brengen, zodat de dalende verkoopcijfers tot ieders volle tevredenheid weer een duidelijke sterke opgaande lijn lieten zien.”

(Ja, ja…)

Voegwoorden

Hetzelfde geldt voor de voegwoorden: nog, dus, ook, eens, toch, nu, al, zelfs, natuurlijk, namelijk, weer etc. Gebruik ze bewust om zinnen beter te laten lopen, maar vooral niet teveel.

Tangen

Vermijd “tangconstructies”. Hierbij staan zinsdelen ver uit elkaar, waarbij ze een ander zinsdeel omsluiten (als een tang). Ze maken een zin moeilijker leesbaar (en minder overtuigend).

Bijvoorbeeld:

Bij de derde baan als ambtenaar, waar ik terechtkwam nadat ik inmiddels met vrouw en kinderen naar Rotterdam verhuisd was, kon ik die vaardigheid verder ontwikkelen.

Deze zin is te vervangen door:

Nadat ik met vrouw en kinderen naar Rotterdam verhuisd was, kwam ik terecht in mijn derde baan als ambtenaar. Daar kon ik mijn vaardigheid verder ontwikkelen.

(Verder is hij natuurlijk sowieso te lang en bevat feiten die waarschijnlijk niet van belang zijn.)

“Kleine tangetjes”

Vaak worden werkwoorddelen opgesplitst in brokjes, terwijl zo ook kunnen worden samengevoegd. Zulke kleine “tangetjes” verstoren het leesritme van je sollicitatiebrief en halen daarmee de vaart uit je verhaal (en leiden af van je argumenten). Bekijk welke werkwoorddelen je kunt samenvoegen.

Bijvoorbeeld:

“… ben ik natuurlijk bereid om één en ander toe te komen lichten” wordt dan:

” … ben ik natuurlijk bereid om één en ander te komen toelichten”.

Er staat hetzelfde, toch klinkt het kordater.

cv-details

Zaken die al in je cv staan, hoef je niet in je sollicitatiebrief te schrijven. Laat bijvoorbeeld details over waar en wanneer je een opleiding gevolgd hebt, uit je sollicitatiebrief weg.

Op welke vacature je reageert en waar je die gezien hebt kun je bovenin je sollicitatiebrief neerzetten onder het kopje “Betreft: ” .

Vaktermen

Door wat vaktermen te gebruiken laat je zien dat je thuis bent in de materie, maar hou het wel begrijpelijk. Je wilt niet dat de lezer terugschrikt. Bovendien is iemand van de personeelsafdeling er mogelijk vakinhoudelijk niet in thuis.

Veel hulpwerkwoorden

Tel de werkwoorden in een zin. Als er drie of meer zijn, is de zin waarschijnlijk te vaag. Schrijf concreter of deel hem op in stukken.

“ik zou het hebben kunnen doen, maar…”

wordt dan bijvoorbeeld

“dat kon ik doen, maar… ” .

Vaak probeert iemand met veel werkwoorden een eigen verantwoordelijkheid te omzeilen. “Dat zal ik gaan doen” is vager en voelt voor de schrijver daarom veiliger dan “Dat doe ik” .

“Daarom zou ik er bij uw bedrijf graag aan willen meewerken dat de kinderopvang wordt uitgebreid… “

wordt:

“Daarom wil ik bij uw bedrijf graag meewerken aan de uitbreiding van de kinderopvang… “

Stroeve germanismen

In het Duits staan de hulpwerkwoorden achter het voltooid deelwoord. Ook in het Nederlands is dat niet fout, maar vaak klinkt een zin ineens kordater als je ze netjes vóór het voltooid deelwoord zet. Bijvoorbeeld:

“… verantwoordelijk geweest zou zijn” wordt dan:

“… verantwoordelijk zou zijn geweest” .

Woorden samentrekken

Kijk eens of je woorden kunt samenvoegen. Daarmee kun je de “vaart in je verhaal” en de overtuigingskracht eveneens verbeteren:

“Mijn taak was het bijhouden van de website van het bedrijf.”

“Mijn taak was het bijhouden van de bedrijfswebsite.”

Zie je dat je dan meteen meer ruimte krijgt voor argumenten of enthousiasme? Met zelfs minder letters dan de eerste zin:

“Ik hield de bedrijfswebsite bij, wat ik met plezier deed.”

Vervang holle frasen
door enthousiasme
Meest gemaakt schrijffouten
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!