Je sollicitatiebrief testen en controleren

Als je er alles aan gedaan hebt om je sollicitatiebrief te verbeteren, ben je er nu al een tijd mee “aan het stoeien”. Daardoor zul je kleine (of grotere) foutjes in opbouw of schrijfstijl echt niet meer zien. Test je sollicitatiebrief en laat hem aan iemand anders lezen.

Vraag een kritisch en eerlijk persoon uit je omgeving om je brief éénmaal te lezen (“in één ruk”, zoals de ontvanger dat waarschijnlijk zal doen).

Leg de brief dan weg en vraag of je proeflezer de boodschap kan navertellen. Kan hij/zij dat meteen? Klopt de eerste indruk van deze brief met wat je wilt vertellen?

Als de testlezer je sollicitatiebrief of bedoelingen niet precies begrijpt, doet de ontvanger dat ook niet.

Word je proeflezer enthousiast? Word je proeflezer nieuwsgierig? Waar zou hij/zij meer over willen weten? Hoe beter de sollicitatiebrief doet wat je wilt, hoe groter de kans op een uitnodiging en die baan!

Pas na het bespreken van de eerste test, laat je je lezer de sollicitatiebrief nog een aantal keer doorlezen en grondig controleren op spel- en grammaticale fouten, op stijl en lay-out.

Zelf kun je mogelijk ook al een aantal fouten vinden als je het vorige deel De meest gemaakte schrijffouten in sollicitatiebrieven doorleest.

Gebruik daarna de handige checklist voor controle van je sollicitatiebrief en cv vóór je ze definitief verstuurd.

Meest gemaakte schrijffouten in sollicitatiebrieven Checklist voor controle van je sollicitatiebrief en cv
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!