Een pakkende openingszin voor je sollicitatiebrief

Bij een ontmoeting tussen twee mensen wordt in de eerste seconden al bepaald of de kennismaking een succes wordt. Bij een sollicitatiebrief is het niet veel anders.

Probeer je openingszin dus een persoonlijk tintje te geven (zie ook inspiratie voor openingszinnen voor je sollicitatiebrief).

Als je een nieuw persoon begroet, doe je dat dan met een vlakgestreken gezicht en een kleurloos plichtmatig “goedendag”. Of doe je dat met een open blik, een hartelijke lach en een vrolijke stem?

Grote kans dat de eerstgenoemde kennismaking véél stroever verloopt dan de tweede. Waarom begint driekwart van de sollicitatiebrieven dan met de zinnen:

“Naar aanleiding van uw advertentie…” of
“In uw advertentie las ik dat u op zoek bent naar… de functie sprak mij aan”

Zie je openingszin als uitgestoken hand

Met een persoonlijke openingszin begin je de kennismaking menselijker en aantrekkelijker. Probeer dus die twee standaard openingszinnen te vermijden. Soms maak je er met een kleine aanpassing al iets leukers van:

Na het zien van uw advertentie in de krant besloot ik meteen te reageren op deze interessante baan.

Bij het zoeken naar een interessante en uitdagende baan kwam ik jullie vacature tegen.

Al je creativiteit uit de kast voor de openingszin van je sollicitatiebrief?

Ontspan, zoals je uit het bovenstaande al begrijpt hoeft het dus écht geen super creatieve openingszin te zijn. Sterker nog: als hij te “leuk” is en niets relevants bevat voor de werkgever of de functie, is de kans erg groot dat hij de lezer irriteert.

In het moderne hectische leven is iemands aandacht moeilijk te vangen. Fijn dat ik de uwe nu even heb, want ik wil graag bij u solliciteren naar de functie van communicatiemedewerker.

Voor een reclame- of communicatiefunctie zou het kunnen, voor veel andere functies niet.

Waar noem ik dan de vacature in mijn sollicitatiebrief?

Vaak voelen mensen zich gedwongen de standaard openingszinnen te schrijven omdat je toch ergens wilt vermelden waar je de vacature bent tegengekomen en naar welke functie je solliciteert. Maar deze informatie kun je ook uitstekend bovenin de brief kwijt bij “onderwerp:“ of “betreft:“, zodat je daarna alle vrijheid hebt om je sollicitatiebrief te beginnen met een persoonlijke openingszin.

En als het écht niet lukt met het schrijven van die openingszin?

Blijf bij jezelf! Als het niet in je stijl ligt, is een gekunstelde openingszin irritanter dan de standaardzinnen. Het is namelijk ook wel weer geaccepteerd dat veel brieven er nu eenmaal mee beginnen.

Alleen zul je daarna extra je best moeten doen om de rest van je sollicitatiebrief, je motivatie en argumenten prikkelend en interessant te maken. Als die veel pluspunten bevatten, wegen die op tegen het minpuntje van de standaard beginzin van je sollicitatiebrief.

Tip: Pieker nog niet te lang over die openingszin. Kun je zelfs in de Bronnen van inspiratie voor openingszinnen van sollicitatiebrieven nog geen idëeen vinden, begin dan gewoon eerst aan de rest van je brief. Als je eenmaal aan het schrijven bent, komt die openingszin ook wel!

Tip: Toch meer hulp nodig? Dit praktische en inspirerende boek van Igor Byttebier daagt je uit en inspireert je om je eigen creativiteit los te maken. Zo zal je in je werk beter functioneren en ook het schrijven zal je veel beter af gaan.
Dit leuke boek is in beperkte oplage ook tweedehands te krijgen bij Bol.com

Structuur bij het schrijven van
je sollicitatiebrief
Openingszin van je brief
voorbeelden en inspiratie