Online solliciteren via een internet formulier

Vaak kun je bij een internetformulier een sollicitatiebrief en een cv uploaden, maar soms kan dat niet. Een bedrijf kiest voor zo’n sollicitatieformulier omdat ze snel willen selecteren en snel een beeld willen hebben.

Wil je succes hebben, moet je dus vooral beknopt, gestructureerd én zorgvuldig antwoorden.

Vul daarom nooit je antwoorden direct op het beeldscherm in, maar “stoei” er eerst op je gemak in een tekstverwerker mee. En uiteraard nog steeds alleen na zorgvuldige research vóór het schrijven en de andere strategische stappen naar succes!

Beeldschermlezen: extra kort en krachtig.

Als je je sollicitatie via het internet of e-mail verstuurt, wordt hij waarschijnlijk op een beeldscherm bekeken. Uit onderzoek is gebleken dat een mens beeldschermtekst minder gemakkelijk leest dan tekst op papier.

Dat vraagt van jou een extra inspanning om je zinnen en je alinea’s zo kort en bondig mogelijk te maken. Meer witruimte tussen je teksten geeft de ogen ook meer rust.

Vergelijk het bovenstaande met dit:

Als je je sollicitatie via het internet of e-mail verstuurd, wordt hij waarschijnlijk op een beeldscherm bekeken en omdat uit onderzoek is gebleken dat een mens beeldschermtekst minder gemakkelijk leest dan tekst op papier, is het handiger als je je nog meer inspant om je zinnen en je alinea’s zo kort en bondig mogelijk te maken. Meer witruimte tussen je teksten geeft de ogen ook meer rust.

Opmaak

Gebruik een standaard lettertype dat vrijwel iedereen op zijn computer heeft, zoals ‘Arial’ en ‘Verdana’. Minder bruikbaar zijn ‘Times New Roman’ en ‘Courier’, omdat deze op een beeldscherm minder prettig lezen en ouderwetser zijn.

Gebruik je een ander lettertype, dan loop je het risico dat de ontvanger je brief in een geheel ander lettertype en daardoor een andere lay-out te zien krijgt, dan jij het had bedoeld!

Tip:Wil je toch iets aparts doen met lettertypes, zet dan je document in pdf om. Een pdf wordt op elke computer hetzelfde getoond. Daar zijn allerlei gratis programmaatjes voor. Zoek op “converteren naar pdf”.

Tabs

Vooral als je je cv digitaal verstuurt, geldt: stel nette tabs in. Van een modern goed opgeleid persoon mag tegenwoordig verwacht worden dat hij/zij met een tekstverwerker kan omgaan en in ieder geval de basistaken kent. Als je tekst laat inspringen met 100 spaties of door tien keer de tab-toets in te drukken, geeft dat geen goede indruk, want tabs instellen is erg gemakkelijk.

In Word vink je in het menu ‘Beeld’ de optie ‘Liniaal’ aan. Dan zie je bovenin beeld een lineaal verschijnen.

Als je nu ergens in de liniaal klikt, zie je direct dat er een tab wordt ingesteld. Je verwijdert hem door het tabje buiten de liniaal te slepen (naar boven of naar onderen).

Helemaal links in de liniaal zie je een knopje waarmee je het soort tab kunt instellen (links of rechts uitlijnend, gecentreerd of een decimale uitlijning (voor getallen).

Links zie je ook twee grijze driehoekjes bovenop een blokje. De bovenste driehoek bepaalt de linkerkantlijn van de eerste zin van een alinea. De onderste de kantlijnen van vervolgzinnen in de alinea. Je kunt ze verschuiven (als je de onderste verschuift met het vierkante blokje, schuift ook het bovenste driehoekje mee.)

En na het versturen van je sollicitatie?
Meestal zul je een bevestiging ontvangen dat je sollicitatie ontvangen is. En als dat niet het geval is? Lees het antwoord hier.

Digitaal solliciteren
via email of internet
Solliciteren via LinkedIn