Dit schrijf je beter niet in je sollicitatiebrief

– Negatieve geluiden over je huidige werkgever.

Ik wil bij u solliciteren, omdat ik daar weg wil!

Als je ergens helemaal naar je zin werkt, wil je niet weg. Dus iedere sollicitant zal negatieve punten van zijn huidige/vorige werk of werkgever kunnen noemen, maar die noem je nooit als reden in je sollicitatiebrief.

– werkloosheid.

De term 鈥渨erkloos鈥 weegt bij het solliciteren helaas zwaar negatief. Probeer, als het enigszins kan, deze periode niet 鈥渨erkloos鈥 noemen (鈥渙ri毛ntatie op je mogelijkheden鈥, 鈥渮org voor familieleden鈥, 鈥渞ondreizen鈥).

Beschrijf de activiteiten die je toen wel hebt gedaan. Ook onbetaalde activiteiten zoals stages en vrijwilligerswerk leveren kennis en ervaring op die je mogelijk in je nieuwe baan kunt gebruiken. Juist dan haal je je motivatie uit andere dingen dan geld. Al was het maar 鈥渁an de slag鈥 en 鈥渙nder de mensen鈥 blijven. Of misschien heb je diverse kortere uitzendbanen gehad? Die zijn moeilijk te controleren.

– salaris en arbeidsvoorwaarden

Werkgevers willen je motivatie horen waarom je in deze functie en bij dit bedrijf wilt werken en wat je voor kennis en ervaring te bieden hebt. Dus wensen rond salaris en arbeidsvoorwaarden horen echt in latere onderhandelingen thuis!

– dat je bereid bent opleidingen te volgen.

Ook dat kan in latere gesprekken wel aan de orde komen.

– mijn naam is鈥.

Het is overbodige informatie die al bovenaan de brief en in je cv staan. Gebruik de schaarse ruimte liever voor argumenten!

– P.S.

Onder veel reclamebrieven wordt expres een PS gezet omdat bewezen is dat een PS vrijwel altijd gelezen wordt. Maar voor een sollicitatiebrief vinden veel mensen het slordig en onzorgvuldig staan: alsof je iets vergeten bent. Toch maar niet doen.

Tip: als je sollicitatiebrief wat vol raakt: kom niet in de verleiding je contactgegevens weg te laten omdat die ook al in je cv staan. Je wilt immers niet dat de werkgever moet zoeken naar contactgegevens.

Je sollicitatiebrief en cv gestructureerd schrijven Schrijfstijl verbeteren =
sollicitatiebrief verbeteren