Wie is de werkgever achter de vacature!

In de personeelsadvertentie is de informatie over de werkgever en wat ze bieden meestal heel summier. Om een bedrijf of organisatie beter te leren kennen, ga je wat research doen. Je wilt immers weten of dit bedrijf en deze sollicitatie je kunnen brengen wat je wilt.

Om meer te weten te komen: bekijk je natuurlijk ten eerste de advertentie. Let niet alleen op de inhoud, maar ook op de uitstraling. Welk taalgebruik? Zakelijk, strak, commercieel, snel, populair, sober?

Kijk op de website van de werkgever. Let op onder meer op de organisatiestructuur, nieuws, toekomstige ontwikkelingen, maar ook op historie en het enthousiasme waarmee zaken of mensen beschreven worden. Of is het allemaal heel afstandelijk en formeel?

Vraag een jaarverslag op bij de werkgever of bij de Kamer van Koophandel. Hoe solide zijn ze? Wat zijn de toekomstplannen?

Hoe doet de overkoepelende organisatie het? De branche? Wat zijn de toekomstverwachtingen?

Een beeld vormen van de werkgever

Google natuurlijk eens op de naam. Kom je nieuws- of andere artikelen tegen? Sponsoren ze evenementen? Zijn ze negatief in het nieuws geweest? Zijn er klachten over de werkgever? Wordt er veel of weinig over gesproken?

De archieven van krantenwebsites bieden soms eveneens nuttige informatie. Enkele voorbeelden van grote landelijke kranten: De TelegraafNRC HandelsbladDe Volkskrant Het ParoolADHet Financiële DagbladTrouw. Denk ook aan Staatscourant en de regionale kranten waar het bedrijf gevestigd is.

Tip: Je kunt die locale kranten ook gerust bellen voor nieuws en informatie. Zeker in een kleinere plaats kennen de ondernemers elkaar. Misschien adverteert de werkgever in de krant? Sponsort het bedrijf locale activiteiten of sportverenigingen?

 Sociale media en netwerken

Natuurlijk kijk je op de sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook maar je netwerk is sowieso vaak groter dan je denkt.

Vraag eens rond. Misschien heb je familieleden, vrienden, buren die de werkgever kennen? Of hebben zij weer bekenden bij de werkgever? Hebben ze tips? Wat zijn hun ervaringen?

Tip: Ook de personeelsfunctionaris zelf zal waarschijnlijk met zijn/haar profiel op LinkedIn staan!

Bekenden die bij dit bedrijf werken kunnen een belangrijke ingang voor je zijn.

Voorbeeld: “Open en dynamisch. Zo kan de sfeer bij uw bedrijf worden omschreven zegt een van mijn vrienden XX die bij jullie werkt. Daarom…”

“Mijn zwager XX werkt al tien jaar met veel plezier bij jullie. Dat maakt mij extra nieuwsgierig naar de functie van…”

Tip: Meer weten over het arbeidsklimaat? Zorg dat je rond sluitingstijd eens bij het gebouw rondwandelt. Zijn de werknemers over het algemeen vrolijk en energiek, of komen ze allemaal bedrukt en gestressd naar buiten?

Bedrijven zoals winkels, dienstverlenende of openbare instellingen kun je natuurlijk gewoon eens binnenlopen om de sfeer op te snuiven.

Maak aantekeningen:

  • Wat spreekt je aan? Waarom?
  • Zijn er bepaalde producten of diensten die je interesse hebben? Waarom?
  • Wat vind je minder aantrekkelijk aan dit bedrijf, deze baan? Waarom?
Wat wil ik? Je motivaties en competenties Wat wil de werkgever? De ‘ideale werknemer’