Interesse wekken, relatie bouwen

Na de eerste – persoonlijke – openingszin van je sollicitatiebrief volgt een alinea met de belangrijke functie om de lezer “voor je te winnen”. Dit is de plek waar je een relatie opbouwt met de lezer, waardoor hij onbewust het gevoel krijgt: “we zitten op één lijn”. Dan hou je zijn aandacht vast en heb je zijn interesse gevangen.

Vooral in die eerste alinea van je sollicitatiebrief laat je daarom wat van jezelf als persoon zien. Wie ben jij, wat halen ze voor mens en collega in huis? Leg je motivaties uit waarom je juist bij dat bedrijf, in dat vakgebied en/of in die functie wilt werken.

Hoe specifieker je kunt benoemen wat je drijfveren zijn, hoe beter het overkomt. Kijk eventueel ook nog even bij “Wat wil ik? Je motivaties en competenties” op deze site.

Praat niet alleen over jezelf, maar ook niet alleen over het bedrijf/de organisatie. De lezer kent het bedrijf/de organisatie al. Probeer jezelf aan de werkgever te verbinden (“relatie kweken”). Hoe zou jij een bijdrage willen leveren? Wat kunnen jullie samen bereiken?

“Graag wil ik er daarom bij uw bedrijf voor zorgen dat… “

Uiteraard zorg je ervoor dat je motivaties noemt die aansluiten bij wat de werkgever zoekt (bij het gevraagde in de vacature en wat je tijdens het telefoongesprek opgevangen hebt). Kijk anders nog even bij “Wie is de werkgever achter de vacature?”.

Een pakkende openingszin
voor je sollicitatiebrief
Overtuigende argumenten
in je sollicitatiebrief
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!