Schrijfstijl verbeteren = sollicitatiebrief verbeteren.

Als je grondig onderzoek gedaan hebt en je hebt de aanwijzingen voor een goede opbouw gevolgd, dan ben je al een heel eind met het schrijven van je sollicitatiebrief en cv. Je hebt een mooi concept liggen met een aantrekkelijke openingsalinea en goede argumenten. Het zwaarste werk is gedaan.

Nu ga je de kwaliteit van je sollicitatiebrief en cv flink verder verhogen!

Want je gaat je sollicitatiebrief en cv polijsten:

  1. de stijl optimaliseren;
  2. controleren of de lezer centraal staat;
  3. ambtelijke taal omzetten;
  4. op de kleintjes letten: verkleinwoorden;
  5. “holle frasen” vervangen door enthousiasme;
  6. zinnen actiever maken;
  7. de tekst korter en bondig maken;
  8. schrijffouten opsporen.

Als je al deze puntjes aanpast, wordt het een plezier om jouw brief te lezen en raakt je nieuwe werkgever geïnteresseerd!

1. Stijl van je sollicitatiebrief optimaliseren

Vlot en persoonlijk, of zakelijk en formeel? Pas je schrijfstijl aan aan de werkgever. Daardoor laat je zien dat je past binnen de organisatie. Gebruik dezelfde soort en stijl van woorden als de vacaturetekst, de tekst in het jaarverslag of de tekst op de site van de werkgever.

Blijf altijd beleefd en zakelijk. Zélfs als je de ontvanger heel goed kent. Vergeet niet dat een sollicitatiebrief vrijwel altijd door meerdere mensen wordt beoordeeld. Bega nooit de fout te denken dat je al binnen bent, omdat jouw kennis jou wel ziet zitten. Zo’n “kruiwagen” is prachtig, maar de andere mensen zul je nog echt wel moeten overtuigen.

2. De lezer centraal zetten

Als je heel vaak “ik” in je zinnen hebt gebruikt, is je sollicitatiebrief waarschijnlijk onvoldoende op de lezer gericht en heb je vermoedelijk ook de voordelen voor de werkgever/de lezer nog onvoldoende benoemd. Bekijk of je zinnen met het woord “ik” kan vervangen door zinnen met “u” of “uw bedrijf”.

3. Ambtelijke taal vervangen

Het is verbazingwekkend hoeveel vlotte mensen ineens ambtelijke en oubollige taal gaan gebruiken als ze een “officiële brief” moeten schrijven. Maak zinnen niet ingewikkeld in een poging om indrukwekkend of serieuzer over te komen. Bekijk de pagina “null” voor veel voorbeelden van tekst die je kunt vervangen door modernere, vlottere varianten en toch professioneel te blijven.

4. Op de kleintjes letten: verkleinwoorden

Aan de andere kant hebben sommige mensen de neiging om populair te schrijven door verkleinwoorden te gebruiken. Met verkleinwoorden kleineer je wat je hebt gedaan. Met de term “baantje” geef je aan hoe minderwaardig jij er over denkt/dacht. Elke werkervaring is werkervaring. Elke baan doe je serieus en met inzet.

Hetzelfde geldt voor termen als “een stukje verantwoordelijkheid”, “een stapje terug”, “een zaakje”, “het wereldje”, etc.

Eerst maar naar de pagina “Ambtelijke taal vervangen“.

Tip:Bedenk: wat wil je eigenlijk zeggen? Stel je voor dat je in drie minuten aan iemand moet uitleggen waarom jij in aanmerking komt voor de functie. Als je dat lukt heb je kort en bondig je argumenten op een rij.

In concrete stappen naar
een succesvolle sollicitatiebrief
Ambtelijke taal
vervangen
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!