Open sollicitatiebrief schrijven

Als je weet wat je wilt en wat je graag wilt bereiken, hoef je niet af te wachten tot zo’n functie op je pad komt. Als er een bedrijf of branche is waar je graag wilt werken, kun je ook een enthousiaste open sollicitatiebrief sturen.

De meeste bedrijven stellen open sollicitatiebrieven op prijs. Iemand die zo’n brief stuurt, heeft zich meestal grondig in de werkgever verdiept, is gemotiveerd en ondernemend.

Bijna een vijfde van de banen wordt zelfs min of meer zonder adverteren opgevuld. Kandidaten rollen via “mond-tot-mond” reclame of via netwerken binnen.

Als er binnenkort een functie beschikbaar zal komen bijvoorbeeld (als verwacht wordt dat iemand vertrekt, maar hij heeft nog niet officieel opgezegd). Of als de werkgever  juist door jouw brief – aan uitbreiden gaat denken.

In de dagelijkse praktijk hebben de mensen binnen een bedrijf het soms zo druk met de dagelijkse gang van zaken, dat ze er nog niet aan toegekomen zijn om een sollicitatieronde op te starten. Terwijl ze wel dringend behoefte aan uitbreiding hebben. Je wordt dan met open armen ontvangen!

Je hebt de meeste kans op succes bij middelgrote en kleine bedrijven. Die zullen je sollicitatiebrief vaker bewaren en voelen zich eerder door je enthousiasme voor hun bedrijf aangesproken. Daarnaast besparen ze graag op de kosten van personeelsadvertenties en de bijbehorende sollicitatierondes.

Tip:Vooral bij een open sollicitatiebrief geldt dat je vooral succes zult hebben als je duidelijk weet wat je wilt en als je je motivaties, vakkennis en ervaring ook concreet kunt verwoorden.

In je brief aankondigen dat je zult bellen

Als je een open sollicitatiebrief hebt gestuurd, is verder raadzaam om na ongeveer een week op te bellen om te horen 贸f je sollicitatiebrief ontvangen is en h贸e hij ontvangen is. Je kunt in je afsluitende zin van je sollicitatiebrief al beleefd aankondigen dat je gaat bellen.

“Mag ik volgende week contact opnemen om de mogelijkheden met u te bespreken?”

“Ik zal u aanstaande donderdag benaderen of er wellicht binnenkort een vacature beschikbaar komt.”

“Mag ik u eind volgende week bellen om te horen of u mogelijkheden ziet?”

Je laat dan zien dat je actief en ondernemend bent en dat je 茅cht graag bij de werkgever wilt werken. Bovendien dwingt het de ontvangers om je sollicitatiebrief direct serieus aandacht te schenken en/of ervoor te zorgen dat hij bij de juiste persoon terecht komt.

Je kunt de werkgever ook van te voren bellen om te vragen of open sollicitaties op prijs worden gesteld. Vraag dan meteen aan wie je de brief kunt sturen (met de juiste voorletters, titel en spelling van de naam en de afdelingsnaam).

Open sollicitatiebrief groot aanpakken

Als je bij wijze van mailing meer bedrijven tegelijk wilt aanschrijven, vergroot dan je kansen en maak ook daar maatwerk van. Het is meestal weinig zinvol om een zelfde brief naar heel veel bedrijven te sturen. De ontvanger zal direct aanvoelen dat het een standaardbrief is.

Probeer elke brief toch een persoonlijke tint te geven, door een reden te noemen waarom je juist bij d谩t bedrijf wilt werken. Ook een persoonlijke aanhef zorgt ervoor dat je sollicitatiebrief serieuzer en met wat meer aandacht wordt bekeken.

Sollicitatiebrief schrijven: vier concrete stappen naar succes Analyseer de werkgever en jezelf v贸贸r het schrijven
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, 贸贸k voor vast werk!