De meest gemaakte schrijffouten in sollicitatiebrieven

Ken je dat? Je hebt iets verstuurd – een mail of sollicitatiebrief – en zodra het weg is, zie je de fouten pas. Als je dit deel over de meest gemaakte schrijffouten doorleest, voorkom je al een hoop problemen.

Natuurlijk eerst even de werkwoordsvormen:

ik word word ik ik heb
jij wordt word jij jij hebt
hij/zij wordt wordt hij/zij hij/zij heeft
u wordt wordt u u heeft of u hebt

 


Ik heb dat aangestuurd.
Ik heb toen gestudeerd.
Ik heb daar gesolliciteerd.
Ik heb daar gewerkt.
Dat verwachtte ik.
Dat vermoedde ik.

Gebroken samenstellingen

De meest gemaakte schrijffout in sollicitatiebrieven is het los schrijven van woorden die aan elkaar horen, zoals: samenwerken, leidinggeven, stressbestendig, teamverband, sollicitatiegesprek, managementsysteem.

Dat is de invloed van de Engelse taal waar woorden wel los van elkaar worden geschreven. Je hebt wat dit betreft niets aan je spellingchecker. Die valt er niet over, omdat de losse woorden op zich zelf niet fout zijn.

Let op:De controle op gebroken samenstellingen moet je dus handmatig doen!
Het Groene Boekje geeft je de juiste schrijfwijze voor twijfelgevallen.
Of raadpleeg een online woordenboek.
Heeft het ene woord meer klemtoon dan de ander, dan horen ze waarschijnlijk aan elkaar (sámenwerken, leídinggeven, mánagementsysteem).

Spelfouten

Als je spelfouten maakt in een sollicitatiebrief dan krijgt de lezer bewust of onbewust de indruk “laag taal- en ontwikkelingsniveau”. Spelfouten worden zwaar aangerekend!

Dus laat je sollicitatiebrief in ieder geval even door de spellingchecker controleren (in Word via het menu  “Extra” , ”Spelling- en grammaticacontrole”), maar blijf ook zelf alert. Een checker haalt mogelijk niet alle fouten eruit en het is een kleine moeite om twijfelgevallen online te controleren.

Andere veel gemaakte schrijffouten

  • Je solliciteert naar een functie, niet naar een vacature.
  • En je werkte in “de functie van… ” en niet in “de functie als… ” .
  • Gebruik geen afkortingen voor zinsneden. Dus t.a.v., m.b.t. , i.g.v. schrijf je voluit.

Tip:dit soort afkortingen staan bovendien vaak voor ambtelijke taal.
Zoek modernere varianten.

Er is veel onduidelijkheid over, maar officieel – volgens het Groene Boekje – schrijf je curriculum vitae en afgekort cv, met kleine letters! Zelfs je spellingchecker geeft dat waarschijnlijk fout aan.

En andere veel gemaakte fout:

Te snel versturen. Laat je sollicitatiebrief een dag liggen. Als je er intensief mee bezig bent geweest, zie je de zaken echt niet helder meer. De volgende dag zie je fouten in je redeneringen, je zinsopbouw of je grammatica ineens wel!

Daarom wordt je aangeraden om je sollicitatiebrief ook altijd te testen met een objectieve kritische lezer uit je kennissenkring.

Als je dat gedaan hebt, kun je de checklist gebruiken voor een allerlaatste controle van je sollicitatiebrief en cv voor je ze definitief verstuurd.

Tip:Gebruik geen emoticons (“smileys” ).
Die zijn voor een sollicitatiebrief absoluut “not done” !

Zo maak je het kort en bondig Je sollicitatiebrief testen en controleren
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!