Wat wil de werkgever? De "ideale werknemer"?

Je weet nu wat je zelf wilt en kunt. En je hebt wat research gedaan en hebt een goed beeld van je toekomstige werkgever. Met die informatie kun je vervolgens gaan ontrafelen wat de werkgever precies zou willen in de nieuwe functionaris. Wat dan kun je je sollicitatiebrief en je cv veel beter naar die wensen inrichten.

Wat wil de werkgever van de sollicitant?

Als je een vacature gevonden hebt, ga je uitpluizen wat de werkgever precies zoekt. Hoe beter je voor ogen krijgt wat een bedrijf nu eigenlijk vraagt:

  • hoe beter je je aanbod in je sollicitatiebrief en je cv kunt formuleren;
  • dus hoe gerichter je kunt solliciteren;
  • hoe effectiever je sollicitatiebrief zal zijn.

De vacature vertalen

Natuurlijk bekijk je eerst de vacaturetekst. Let vooral op de competenties die worden gevraagd.

Ook als je denkt te weten wat een term betekent, is het aan te raden om elk woord eens op te zoeken in een woordenboek of op internet (zoek bijvoorbeeld op “competentie xx”).

Daardoor kom je niet alleen te weten wat een bedrijf er precies mee bedoelt, maar de uitleg en omschrijvingen geven je ook veel inspiratie voor je sollicitatiebrief!

Tip: Denk eens verder na. Worden er in de vacature eigenschappen/vaardigheden niet genoemd, die volgens jou wel nodig zijn? Deze kunnen jou een streepje voor geven op andere kandidaten en je kunt ermee laten zien dat je je in de functie hebt verdiept!

Zo ziet de ‘ideale werknemer’ er uit

Ook het volgende is handig om te weten. Voor een bedrijf is een goede werknemer in staat om in zijn functie:

  • te signaleren dat er ergens een probleem is;
  • informatie erover te verzamelen en deze te analyseren;
  • oplossingen te bedenken;
  • goed overwogen de beste oplossing te kiezen;
  • ervoor te zorgen dat de oplossing uitgevoerd wordt;
  • en te evalueren hoe het is gegaan en wat beter had gekund.

Afhankelijk van je functieniveau zullen dit grote of kleine problemen zijn, maar dit is wel wat werkgevers graag willen zien. Hoe vaker en hoe beter je het bovenstaande in je werk doet, hoe meer ze je zullen waarderen.

En dus geldt ook: hoe duidelijker je in je sollicitatiebrief communiceert dát je dit doet – met concrete voorbeelden – hoe aantrekkelijker jij als kandidaat wordt!

Voorbeelden bedenken

Waarschijnlijk zul je (net als vrijwel al je medesollicitanten) niet aan alle eisen voor de functie voldoen. Maar als je een aantal concrete voorbeelden kunt noemen met het voorgaande in je achterhoofd, zul je je toekomstige werkgever gemakkelijker van jouw kwaliteiten overtuigen.

Wees niet te bescheiden, maar wel eerlijk en realistisch!

Tip:In je sollicitatiebrief gebruik je maar twee of drie voorbeelden, maar zoek er meer, want dan kun je die in je sollicitatie- en telefoongesprekken gebruiken. Zonder twijfel zal er dan weer naar worden gevraagd.

Wie is de werkgever
achter de vacature!
Ondervraag de werkgever:
het telefoongesprek
Werken in het buitenland

Tip: behalve voor zonnige vakantiebanen, óók voor vast werk!